UniqLens

Unique Lens

Optique Labruyere introduceert een geheel verbeterde UniqLens. De mogelijkheden om maatwerk te leveren zijn sterk uitgebreid, waardoor een nog betere pasvorm kan worden bereikt.

De UniqLens zoals die tot nu toe gebruikt wordt, heeft al heel veel mogelijkheden: Iedere kromming, diameter en sterkte kan op aanvraag worden geleverd. Toch was er nog ruimte voor verbetering. Niet alleen de kromming is belangrijk, maar ook het krommingsverloop van het oog.

Dit krommingsverloop wordt veel nauwkeuriger overgenomen in het lensontwerp van de nieuwe UniqLens. Daarnaast is er een gedeelte van de zachte lens, die over het oogwit valt. Dat gedeelte van de lens kan niet goed worden gemeten tot nu toe. Wat we wel kunnen, is een inschatting maken van het “profiel” van die overgang. Dat profiel wordt ook weer meegenomen in het lensontwerp.

Voordelen UniqLens

Er wordt op deze manier gezorgd voor een zo optimaal mogelijke passing. Bij heel veel (standaard) lenzen zitten de randen veel strakker, dan het midden van de lens. Bij de moderne materialen kan het hoornvlies weliswaar ademen door het lensmateriaal, toch is dat zelfs bij de beste lensmaterialen maar ongeveer een kwart van de benodigde zuurstofhoeveelheid van wat het hoornvlies echt nodig heeft. De rest moet met het traanvocht mee achter de lens langs spoelen. Zitten de lensranden te strak, dan blokkeert dat doorspoeleffect, het oog krijgt het “benauwd”.

Er is nog een heel belangrijk tweede voordeel van een optimale lenspassing: hoe beter het profiel van de lens aansluit bij dat van het hoornvlies, hoe minder spanning er in het materiaal van de lens zit. Dat leidt tot een veel betere optische kwaliteit van de lens. 

Mogelijkheden

De nieuwe UniqLens is leverbaar in alle mogelijke uitvoeringen: “gewone” (sferische) lenzen en lenzen met een cilinder. Ook zijn UniqLenzen met een leesdeel (multifocaal) en met cilinders en leesdeel leverbaar. Daarnaast is de UniqLens2 leverbaar in drie verschillende materialen, zodat ook in dat opzicht een zo hoog mogelijk draagcomfort kan worden bereikt. 

Multifocale contactlenzen

Als multifocale lens komt de nieuwe UniqLens pas echt goed uit de verf: doordat de binnenzijde zo goed passend aangemeten kan worden, wordt de lens optisch veel beter. Daardoor merk je maar weinig belemmeringen in de multifocale uitvoeringen. Verder is het bij de UniqLens nu mogelijk om de diameter van verte en/of leesdelen te variëren. Net als bij brillenglazen kan je daardoor alle kijk en leeszones exact afstellen, voor een zo optimaal mogelijk gebruik.