Contactlenzen

UniqLens contactlens

Naast de bril, of in plaats van een bril, is het ook mogelijk om contactlenzen te dragen. Hier een uitleg van de verschillende mogelijkheden in contactlenzen.

Harde, vormstabiele contactlenzen

De harde ofwel vormstabiele lenzen kunnen vrijwel elke oogfout corrigeren. Doordat de lens kleiner is dan een zachte lens, beweegt de lens iets meer over het hoornvlies. Dit geeft de drager iets meer een “randjesgevoel” dan bij zachte lenzen. Dit maakt ook dat het wennen ongeveer 2 weken duurt. Voordeel is, dat door de lage belasting voor het oog en de hoge zuurstofdoorlaatbaarheid, de kans op ontstekingen minimaal is. Op de lange termijn is een vormstabiele lens beslist veiliger en betrouwbaarder. Er zijn in Nederland een groot aantal dragers van vormstabiele lenzen, die dat al 30 jaar of langer doen! Door de moderne meettechnieken wordt een vormstabiele lens als een “maatpak” aangemeten. Ook is er een enorme keus aan contactlensmaterialen.
De vormstabiele lens kan ook als torische lens, ofwel cilinderlens worden aangepast, bij hoge tot extreem hoge cilindersterktes. Ook is het mogelijk om vormstabiele lenzen in multifocale uitvoering te bestellen. Dan kunt u met alleen contactlenzen in zowel lezen, als in de verte kijken. 

Zachte lenzen

Wilt u contactlenzen die comfortabel zijn, dan zijn zachte lenzen een hele goede keus. Ook zachte lenzen kunnen met cilinders geleverd worden en als multifocale lenzen. In de regel worden dit soort zachte lenzen als maandlenzen geleverd. Daglenzen komen echter ook voor. Daglenzen zijn vaak meer bedoeld als lenzen voor incidenteel gebruik, zoals voor het sporten, of uitgaan. Vrijwel alle standaard zachte lenzen zijn confectielenzen. Heel veel specificaties zoals kromming en diameters zijn gestandaardiseerd. Dit gaat vaak heel goed, maar niet altijd. Dit uit zich vaak in klachten als: De lenzen niet heel lang per dag kunnen dragen, of vaak rode ogen aan het eind van de dag.
Het is dan ook mogelijk om zachte lenzen helemaal op maat te laten maken, net als de vormstabiele lenzen. Zachte lenzen, maar net als de vormstabiele lens als een “maatpak” aangemeten. Kijk voor meer informatie hierover op de Uniqlens pagina.